Fallenbergin kartanon keittiö on suuri ja sijaitsee basementissä. Keittiö on yhdistetty kahdesta huoneesta suurella kaariaukolla. Keittiön etuosaan on ovi hallin etuosasta ja takaosaan hallin takaosasta. Keittiön takaosasta on myös uloskäyntiovi kartanon sivuseinästä.Takaseinällä sijatsevat hella ja tiskipöytä. Keittiön etuosassa sivuseinällä on yksi ikkuna. Keittiön seinät on rapattu antiikkilaastilla samoin hellan huuva. Kari rakensi huuvan styroksista ja koristelistoista ja sitten styroksin päälle tuli se antiikkilaasti.

Joulukynttelikön on tehnyt Heleena.

 

 

Keittiön takaosan lattia on yksitellen liimattu englantilaisista klinkkereistä ja saumattu saumauslaastilla.

Hellan ja tiskipöydän takana olevat kaakelit ovat aitoja englantilaisia kaakeleita ja yksitellen liimattu.

Oli ihan pakko ostaa englantilainen keräily kermakannu, jossa on sama lehmän kuva kuin kaakelissakin.

Pikkukartanon herrasväen tuomat lahjat, puunkantoteline ja -kori.

Herrasväen palattua Italiasta on palvelusväellä paljon puuhaa, kun kaikki sukulaiset ja ystävät käyvät vierailulla. Pikkupiika luuttuaa lattiaa.

Sisäkkö antaa keittäjättärelle ohjeita juhla-ateriaa varten.

Kattoon tulee vielä hirsiparrut ja reikäleipiä varten vartaat. Pikkukartanon herrasväki toi tuliaisiksi paljon rukiisia reikäleipiä, kun Fallenbergin kartanon keittäjätär oli Karl-herran ja Emilie-rouvan kanssa Italiassa talon rakentamisen alkuaikoina.

  

Suutarin kisälli Jussi oli korjannut keittöpiika Liisan kengät. Hän taitaa olla kovin ihastunut herttaiseen ja ahkeraan Liisaan, kun antoi kengät punastellen ja sanoi, ettei niistä mitään tarvinnut maksaa, hän kun oli ne omalla ajallaan korjannut. Keittäjätär antoi kuitenkin reikäleipiä ja yhden vaaleankin leivän suutarille vietäväksi.

Lähikuva kengästä

Toinen lähikuva kengistä

Keittäjätär tulee näyttämään kangasta, jonka hän on hankkinut Liisan uutta esiliinaa varten. Hän on pyytänyt puutarhurin vaimoa ompelemaan sen. Korvaukseksi Emilie rouva on luvannut annettavaksi  ruokatarpeita ja Maria Elena tyttären pieneksi jääneitä vaatteita Puutarhurin Marleena tyttärelle.

Tässä sovitaan asiasta.   Keittiön kattoon on saatu parrut ja leipävarras. Pikkukartanon herrasväki lähetti leivät silloin, kun keittäjätär oli herrasväen mukana Italiassa.  (Heleena leipoi ne) Seuraavaan parruun ikkunaan päin tulevat roikkumaan yrtit.
 

Kyllä Liisa tyttö on iloinen, kun hänellä on nyt niin hyvin asiat. Jäätyään orvoksi, hänestä on huolehtinut kummitätinsä, äidin sisar, suuren vauraan kartanon keittäjätär, joka otti hänet keittiöpiiaksi. Hän saa nukkua keittiössä, että aamulla aikaisin laittaa tulen hellaan ja auttaa sitten aamiaisen valmistamisessa. Keittäjätär on luvannut opettaa hänestäkin keittäjän. Se on niin suuri kumminlahja, josta onnellisena Liisa ahkeroi, minkä suinkin jaksaa. Liisalla ei ole huolta homisesta, kun saa joka päivä syödä vatsansa täyteen.

Puutarhuri sattui tulemaan keittiöön kysymään mitä kasviksia tarvittaisiin tämän päivän ruokatarpeiksi. Kuullessaan esiliinaompeluksista, hän on huolissaan vaimonsa puolesta, joka on kovin sairaalloinen ja autttelee aina kartanon keittiössä. Emilie rouva on luvannut siitä palkaksi Marleenalle luvan olla kuunteluoppilaana kartanon lasten kotiopettajattaren tunneilla. Marleena on  kovin lahjakas ja musikaalinenkin lapsi.


Puutarhurin vaimo ompeli koko yön ja sai valmiiksi Liisan esiliinan.

Tein taas kenkiä.

Pikkupiikanen sai uudet juhlakengät tulevaan leninkiinsä sopivin rusetein. Mekkokangas on tuolin alla, jolla hän istuu.

Tässä esittelee kenkiään kummitädilleen ja puutarhurin vaimolle. Samalla mietitään milloin Liisa saisi mekkonka ompelutettua. Olisi kovin ihanaa saada uusi leninki Vapuksi, tai ainakin Juhannukseksi. Liisalle on luvassa uusi valkoinen esiliinakin.

Keittiön etuseinä (Basementin ovi)

Halusin tehdä seinästä sellaisen, että keittiö näyttäisi oikealta huoneelta eikä roomboxilta. Niinpä tuunasin keittiöön uusia kaappeja ja maalasin kaikki kaapit, pöydät ja tuolit vihreiksi. Näyttävät kuvissa kyllä tummemmilta kuin oikeasti ovat.  

 

Kuva otettu sivuseinän oviaukosta.

Seuraavat kuvat on otettu hallin ovelta.

Liisa pikku piikanen laittaa jauhopurkkia takaisin hyllyyn.

Vanhaherra August hankki Välimeren risteilyllään Sisiliasta Syrakuusasta pari keramiikka-astiastoa. Niistä on kesällä puutarhassa ihanan nautinnollista juoda iltapäiväteetä.

Otan astiastoista uudet kuvat tarjottimineen, jotka eivät mahtuneet hyllyihin.

Otan samalla kuvat Tellun antamista kauniista tarjottimista ja ruususta.