Liisa Salosen Wilhelmiina taiteilijanuken reprot

Sonja 67cm

Sonja on pienennös alkuperäisestä Wilhelmiina nukesta. Ostin valmiit posliiniosat Liisalta ja maalasin ne ja tein nuken vartalon Liisan tekemien  kaavojen mukaan. Samoin alusvaatteet. Peruukin tein mohairista. Se on parasta laatua, jota olen koskaan saanut. Nukella on maalatut silmät .

 1224903.jpg

 

1234891.jpg

Nuken asu on ohutta mustaa silkkiä. Koristeena puvun yläosassa paljeteilla koristeltua tylliä ja helmassa vanhaa samettinauhaa. Hatun tein vanhasta hatusta. Nukella on mieheni isoäidin kuva kädessään, kuvan puku on samalta aikakaudelta kuin nukenkin asu.
1234893.jpg

 

Olin ajatellut tehdä tästä Sonjasta sellaisen muotinuken, jolle voisin tehdä erilaisia asuja. Nukke on niin sopivan kokoinen, ei liian pieni eikä suuri. Asun paljettikoristeinen tylli on kuitenkin niin vanhaa ja haurasta, ettei millään olisi  kestänyt riisumista ja pukemista, joten luovuin ajatuksesta.

Niinpä ostin Liisalta saman nuken osat softina, jotka hioin itse ja poltin posliiniksi, maalasin ja tein nukeksi. Tein hänellekin mohairperuukin, mutta materiaali ei ollut läheskään yhtä hyvää kuin Sonja-nuken peruukissa. Sitten tein nukelle n.1870-luvun asun.

1234908.jpg

 

1234920.jpg

1234927.jpg

Ei tullut tästäkään nukesta leikittävää muotinukkea, sillä satuin osallistumaan Nukke-ja nalleyhdistyksen kilpailuun tällä nukellani. Nuken voitettua sarjansa ja yleisöäänestyksen, en halunnutkaan enää ruveta vaihtelemaan sille vaatteita. Totuus on, etten ehdi tekemään nukeille useampia vaatekertoja, sillä minulla on yhä lukemattomia, pukemattomia nukkeja, jotka ovat odottaneet vaatteita jonkun silkinpalasen, tai vanhan alushameen alla vuosikausia.

Tässä vielä teksti yhdistyksen lehden takakannen sisäsivulta ja takakannen kuva.1234904.jpg

1234917.jpg

Sisareni Heleena ihastui Sonja-nukkeen niin paljon, että päätin maalata hänelle samanlaisen, koska Sonjasta en voi luopua. Yritin parhaani, mutta kuten aina olen sanonut, täysin samanlaista ei onnistu  tekemään, vaikka kuinka yrittää. Niinpä nukke on keskeneräinen, eikä ehkä koskaan valmistu, häneltä puuttuu Sonjan herkkyys.

Annoin Sonja-nuken sisarelleni Heleenalle 70- vuotislahjaksi.